Khas Untuk Lelaki Bujang! Ikuti Tips Dari Ustaz Azhar Idrus Ini Sebagai Persediaan Ke Alam Berumah Tangga..!

Khas Untuk Lelaki Bujang! Ikuti Tips Dari Ustaz Azhar Idrus Ini Sebagai Persediaan Ke Alam Berumah Tangga..!

Hidup bujang lain. Hidup berkahwin lain. Semasa bujang, bila lapar boleh cari makan sendiri. Bila berkahwin, sudah kena suap mulut dua orang. Bila dah ada anak, kena suap mulut tiga orang pula.

Tidak boleh sesuka hati melayan isteri yang kita nikahi. Isteri pula tidak boleh layan suami sesuka hati. Mari kita dapatkan tips perkahwinan dari Ustaz Azhar Idrus.

1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

Loading...

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justeru semakin erat berpegang tangan.

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100%

Loading...

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11. KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.

Sumber: ZonCinta & Fuh.my

Loading...

.

.

natasha2

Penghijrahan Natasha Hudson sejak 2012 memang tidak dijangka. Ini kerana sebelum itu, beliau merupakan seorang model, pelakon dan pengacara popular.

Lebih mengejutkan dia kini mengenakan niqab sepenuhnya dan terus meninggalkan dunia seni yang pernah diceburinya satu ketika dulu.

 

Dalam satu temu bual dalam Radio IKIM FM, Tasha berkongsi ceritanya yang pulang ke Australia untuk bertemu kaum keluarga yang bukan Islam termasuk ayahnya.

Cabarannya kali ini cukup getir kerana beliau pulang dengan bertudung. Layanan diterima daripada keluarga juga agak berbeza.

Mereka tidak membelikannya makanan halal dan dia terpaksa berpuasa dan hanya makan buah serta mi segera.

 

Namun Tasha tetap reda. Dia turut bercerita bagaimana ayahnya seorang Pensyarah yang begitu marah padanya apabila ada anak murid dari Arab Saudi yang memberikannya Al-Quran.

Tetapi Tasha berdoa agar Tuhan bukakan pintu hati ayahnya untuk menerima Islam satu hari nanti. Dia juga tidak mengambil Quran di rumah ayahnya kerana yakin ada gunanya kelak satu hari nanti.

Telahannya benar apabila, dia yang sudah lama tidak bertemu abangnya bercerita tentang agama. Daripada pengamatan Tasha, dia melihat hati abangnya satu step ke arah Islam.

 

Bagi meyakinkan bahawa Tuhan itu memang wujud, Tasha segera menunjukkan kitab Quran yang memang ada di rumah ayah mereka.

Allah, betapa besar dan tingginya Al-Quran itu. Menurutnya dia memang sudah baca dan khatam Quran sejak kecil. Tetapi tidak pernah memahami secara jelas isi kandungannya.

Dan dia mengakui belajar semula mengenai Al-Quran kerana bacaan tajwid tunggang langgang sebelum itu.

Kesungguhannya untuk belajar semula Al-Quran dengan membawa dua anaknya yang masih kecil. Sambil belajar sambil menyuap dan mengejar anak-anaknya.

 

Bagi Tasha ‘Quran Is Our Life’. Jika kita membaca Quran tanpa mengetahui atau belajar bahasa Arab yang memang bahasa Quran, ibarat tin kosong.

Malah, sebelum pergi belajar, Tasha juga akan membaca depan suaminya yang akan check bacaannya sama ada tajwid betul atau tidak.

Setelah mengetahui maksud setiap surah, air mata Tasha akan menitis betapa Quran adalah suatu yang ‘amazing’. Malah ubat bagi otak yang berkarat juga adalah dengan membaca Al-Quran.

 

Memang admin tersentuh hati membaca setiap perkongsian Tasha ini. Tasha turut mengakui pernah gagal sekali ketika berniqab. Waktu itu dia sedang hamil dan gangguan syaitan menyebabkan Tasha tidak mengekalkan momentum ketika itu.

Menurut Tasha, jika kita tidak hafaz Al-Quran akan menjadikan diri lalai. Menyedari hakikat itulah, Tasha kembali belajar mendalami Al-Quran semula.

“Al-Quran lepaskan ego. Al-Quran kecilkan kita, merendahkan kita, jadikan kita hamba yang sangat kecil di mata Allah. Susah nak explain fasal Quran dan inilah The best thing in my life.”

 

Ikuti video penuh pengalaman Tasha yang disiarkan di Radio IKIM.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *