BOLEHKAH DRONE INI MEMBAWA SAYA KE MEKAH?LIHAT APA YANG BERLAKU SETERUSNYA..

Kamera Drone yang digunakan oleh kru filem Turki yang merakam filem di sebuah kampung di Ghana. Telah menarik perhatian seorang lelaki tua yang baru pertama kali dalam hidupnya melihat Drone, dia mengambildan memegang kamera drone tersebut dan berkata, “Bolehkah ianya membawa saya ke Makkah?”

Peristiwa ini telah menjadi viral setelah pekerja TRT menghantar tweet ini;


Mucahid Durmaz 

@MucahidDurmaz

Ömründe ilk defa drone gören Ganalı Abdullah Amcanın sorduğu ilk soru:”Bunun biraz daha büyüğünü yapıp beni Mekkeye götürebilir misin?” 🙂

2:25 AM – Mar 5, 2017

 57 Replies

 1,469 Retweets

 4,926 likes

“Persoalan pertama yang ditanya oleh Abdullah Amcan dari Ghana yang melihat drone buat kali pertama dalam hidupnya ialah:” Bolehkah anda membuat ini sedikit lebih besar dan membawa saya ke Makkah? “:)”

Tidak lama kemudian, kisah ini menjadi viral dengan post ini yang dikongsi satu juta kali di seluruh dunia melalui medium media sosial yang berbeza.

Loading...
Al-Hassan Abdullah drone storyPhoto: Facebook

Selepas posting ini menjadi viral di seluruh dunia, ramai individu dan ahli perniagaan dari Turki bekerjasama untuk memenuhi kehendaknya untuk pergi ke  Makkah untuk haji tahun 2017. Pada mulanya, tiada siapa tahu di manakah orang ini hidup dan di mana tempat dia melihat drone dan apa namanya.

Selepas puas mendapatkan maklumat , seorang pegawai polis dari kedutaan Turki di Ghana telah mencari dia selepas mendapat maklumat yang banyak mengenai lelaki Drone ini. Dia mengesan kedudukannya dan semua perkara lain untuk memudahkannya. Dan namanya ialah Al-Hassan Abdullah.

Mevlüt Çavuşoğlu yang merupakan Menteri Luar Turki membuat perjanjian untuk berlepaskannya ke Makkah supaya dia dapat melaksanakan Haji 2017. Dan sekarang, lelaki ini, Al-Hassan Abdullah berada di Makkah untuk melaksanakan haji pertama.

drone Al-Hassan Abdullah turkey welcomePhoto: Facebook

Al-Hassan Abdullah pertama kali tiba di Turki di mana beliau sangat mengalu-alukan kumpulan yang menjalankan tugasnya untuk menjadikan Ghana tempat yang lebih baik untuk hidup. Al-Hassan Abdullah memberitahu media;

I am thankful to Allah, as well as i make dua for everyone who make my Hajj dream come true.Turkey has been very helpful since my Drone thing went viral all around the wor

Loading...